Τετάρτη, 21 Δεκεμβρίου 2016 09:00

Ferrari Sigma: Mπροστά από την εποχή της

Written by

Η ασφάλεια των μονοθεσίων κατά τη δεκαετία του '60 ήταν επιεικώς ελλιπέστατη.

Οι οδηγοί έτρεχαν γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι στο τέλος του αγώνα το ενδεχόμενο να θρηνήσουν οι συνάδελφοί τους το χαμό τους ήταν κάτι παραπάνω από σοβαρό – όσο κυνικό κι αν ακούγεται, ο θάνατος ήταν αναπόσπαστο μέρος των αγωνιστικών τριημέρων.
Ο Sir Jackie Stewart ανέλαβε πρωταγωνιστικό ρόλο στη βελτίωση των συνθηκών ασφαλείας μετά το ατύχημα που είχε στο Spa-Francorchamps το 1966, χτυπώντας το ''καμπανάκι του κινδύνου'' – κι αν και δεν ήταν λίγοι εκείνοι που τον χαρακτήρισαν δειλό, η πλειοψηφία των ''παροικούντων τω sport'' θορυβήθηκε θετικά.
Στα πλαίσια λοιπόν της προσπάθειας για αύξηση των προδιαγραφών ασφαλείας, ο οίκος Pininfarina ανέλαβε το 1968 το σχεδιασμό ενός πρωτότυπου μονοθεσίου, της Ferrari Sigma (προφανές και από το σύμβολο που εικονίζεται στο εμπρός μέρος ότι το όνομα που δόθηκε ήταν το γράμμα της ελληνικής αλφαβήτου).

Sigma 2

Το επιτελείο του Pininfarina (με αρχισχεδιαστή τον Paul Martin) σε συνεργασία με τη Revue Automobile και μηχανικούς της Ferrari και της Mercedes κατασκεύασε ένα μονοθέσιο που βασιζόταν πάνω στη Ferrari 312 και έπαιρνε κίνηση από τον 3λιτρο ιταλικό V12.
Παρότι εξαρχής επρόκειτο για ένα μονοθέσιο που δεν έμελλε να τρέξει σε αγώνα, το εγχείρημα ήταν σοβαρό και από πλευράς οικονομικής στήριξης και από πλευράς εξέλιξης, η οποία και ανατέθηκε στο Βέλγο Paul Frere, πρώην οδηγό της Formula 1 και νικητή του Le Mans.
Μέσα σε λίγους μήνες ήταν έτοιμο προς παρουσίαση στο ευρύ κοινό, η οποία και πραγματοποιήθηκε στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης το Μάρτιο του 1969.

Sigma 3

Τόσο το διαφορετικό σχήμα του σε σχέση με τα μονοθέσια της εποχής όσο και οι καινοτομίες που έφερε δε θα μπορούσαν παρά να στρέψουν τα βλέμματα πάνω του.
Τα χαρακτηριστικά που είχε δικαιολογούν και τον τίτλο του άρθρου – η Sigma ήταν πραγματικά ένα μονοθέσιο του μέλλοντος!
Για του λόγου το αληθές, ιδού οι καινοτομίες:

-Ενισχυμένο cockpit, προάγγελος της ''μπανιέρας'' που καθιερώθηκε τα επόμενα χρόνια.
-Ρυθμιζόμενη καθ'ύψος κολόνα του τιμονιού (προς αποφυγή των συχνών τραυματισμών στο στήθος μετά από σύγκρουση).
-Ζώνες ασφαλείας 6 σημείων (σε μια περίοδο που οι ζώνες πρωτοέκαναν την εμφάνισή τους, με τους οδηγούς να δυσανασχετούν με την εφαρμογή τους).
-Ενσωματωμένο σύστημα πυρόσβεσης και πλαστικό ντεπόζιτο (η εκδήλωση πυρκαγιάς ήταν ο υπ'αριθμόν ένα κίνδυνος σε περίπτωση ατυχήματος, καθώς τα ντεπόζιτα ήταν μεταλλικά, ενώ οι φόρμες των οδηγών ήταν κατά δήλωση του Stewart τόσο πυρίμαχες όσο ένα ζευγάρι πιτζάμες).
-Προφυλακτήρες και στους 4 τροχούς, ώστε να αποφεύγεται το φαινόμενο επαφής των τροχών μεταξύ των μονοθεσίων.
-Ενισχυμένο roll bar.

Sigma 4

Για τις ζώνες αξίζει και μια επιπρόσθετη παρατήρηση, η οποία συνοψίζει εν πολλοίς το λόγο που οι ιθύνοντες του εγχειρήματος αξίζουν απεριόριστο σεβασμό: δε συνδέονταν μόνο με το σώμα του οδηγού, αλλά και με το κράνος του – 34 ολόκληρα χρόνια πριν την καθιέρωση του HANS (Head and Neck Support system), υπήρχε η πρόβλεψή του στα πλαίσια της παρουσίασης της Sigma.

Sigma 5

Η οικονομική επιβάρυνση και η (αδιανόητη, πλην κυρίαρχη) γνώμη ότι πολλές από τις καινοτομίες που έφερε ήταν αχρείαστες ήταν οι λόγοι τα προτεινόμενα μέτρα ασφαλείας της Sigma έκαναν πολλά χρόνια για να εφαρμοστούν στη Formula 1.
Είναι σχεδόν σίγουρο πως με την άμεση θέσπιση των συγκεκριμένων προδιαγραφών, η λίστα των νεκρών θα είχε λιγότερα μέλη.
Αν ο Sir Jackie Stewart είναι ο σημαντικότερος ανθρώπινος παράγων στην αλλαγή των standards ασφαλείας, η Ferrari Sigma είναι το σημαντικότερο τεχνητό μέσο προς αυτή την κατεύθυνση – σε αντίθεση με εκείνη την εποχή, στις μέρες μας η συμβολή τους αναγνωρίζεται καθολικά.

Read 11147 times

    autowebtv  rocketweb logo lizard 250    

Newsletter Sign Up

KART POSTER

Δεν υπάρχουν εικόνες