Κυριακή, 06 Αυγούστου 2017 09:00

Protos F2 (1967): Το ''ξύλινο'' μονοθέσιο

Written by

 

Τη δεκαετία του '60, το κανονιστικό πλαίσιο (σχεδιαστικές παράμετροι, χρησιμοποίηση ιδιαίτερων υλικών και τεχνολογιών) κατασκευής ενός μονοθεσίου ήταν σχεδόν απελευθερωμένο – η φαντασία των μηχανικών μπορούσε χωρίς υπερβολή να ''οργιάσει''.


Η συγκεκριμένη χαλαρότητα των κανονισμών, σε συνδυασμό με το προσιτό κόστος για τον τομέα της έρευνας και της ανάπτυξης, είχε ως αποτέλεσμα να δοκιμαστούν αναρίθμητες καινοτομίες εκείνη την εποχή.
Μία από αυτές εμφανίστηκε σε ένα μονοθέσιο προδιαγραφών Formula 2 και ήταν εξόχως ξεχωριστή.

Εν έτει 1967, ο ''κοινωνός'' της αεροναυπηγικής τεχνολογίας στους αγώνες μονοθεσίων Frank Costin συνέλαβε άλλη μια ξεχωριστή ιδέα: γνωρίζοντας τα πλεονεκτήματα της χρήσης της ξυλείας για την κατασκευή μερών των αεροσκαφών, αποφάσισε να τα ''μεταφέρει'' και σε ένα μονοθέσιο που θα έτρεχε στο πρωτάθλημα της Formula 2.
Έτσι λοιπόν, χρησιμοποιώντας λεπτά φύλλα ξύλου, διαμόρφωσε ένα εξ ολοκλήρου ξύλινο σασί, το οποίο συνδύασε με ένα κλειστό cockpit.

Protos Wooden Chassis

Ήταν όμως διαφορετικά τα δεδομένα στα αεροσκάφη από εκείνα στα μονοθέσια...η χρήση του κόντρα πλακέ στο σασί όχι μόνο δεν εξασφάλιζε πλεονέκτημα σε σχέση με την προσφιλέστερη λύση του αλουμινίου, αλλά αποδείχθηκε και άκρως επικίνδυνη.
Στο Μεσογειακό GP, αγώνα στα πλαίσια του πρωταθλήματος της Formula 2 που διεξήχθη στην Ennia-Pergusa της Ιταλίας, ο Pedro Rodriguez υπερέβαλε εαυτόν στη μάχη για τη 2η θέση με τον Jean Pierre Beltoise και είχε ένα σφοδρό ατύχημα.
Το σασί έγινε...οδοντογλυφίδες, με το τιμόνι να αποτελεί κατά τη μαρτυρία του κριτή που το περισυνέλεξε το μεγαλύτερο σε μέγεθος τμήμα που απέμεινε από το μονοθέσιο μετά τον κινητήρα.
Ο δε Rodriguez, εκσφενδονίστηκε μερικά μέτρα μπροστά από τον πρωτοπόρο Sir Jackie Stewart, αποφεύγοντας εκ θαύματος τα χειρότερα: ένας σπασμένος αστράγαλος ήταν ευτυχώς η μόνη απόρροια του συμβάντος.

Rodriguez Steering Wheel

Το ξύλινο σασί εμφανίστηκε και στα πλαίσια του πρωταθλήματος της Formula 1, για μία και μοναδική φορά.
Στο Γερμανικό GP οι διοργανωτές επέτρεψαν τη συμμετοχή οδηγών με μονοθέσια της Formula 2 και έτσι οι Brian Hart (ο μετέπειτα μεγάλος ''βιοτέχνης'' κινητήρων) και Kurt Ahrens είχαν την τύχη να περάσουν στην ιστορία του θεσμού ως οι μοναδικοί οδηγοί που αγωνίστηκαν με ξύλινο σασί.

Protos 1967

Η καινοτομία της χρήσης του ξύλου σε μονοθέσιο αποδείχθηκε προβληματική εν τη γενέσει της και για το λόγο αυτό ουδείς φρόντισε να την αναπτύξει περαιτέρω – και στα sportscars όμως που υπήρχε μια σχετική ενασχόληση, σύντομα εγκαταλείφθηκε το εγχείρημα.
Παραταύτα, ο αντίκτυπος δε μπορεί να θεωρηθεί αρνητικός για τον ακόλουθο λόγο: η ιδέα του Costin δεν πέτυχε, στο πλευρό του όμως μαθήτευσε ένας λαμπρός μηχανολόγος, ο Brian Hart.
Αν τοποθετήσει κανείς δίπλα στον τελευταίο τον έτερο εξαίρετο ''μαθητή'' του Costin στη Vanwall κατά τη δεκαετία του '50, τον ανυπέρβλητο Colin Chapman, συνειδητοποιεί την αξία του ''δασκάλου''.
Κι όταν ο ''δάσκαλος'', πέρα από τέτοιους ''μαθητές'', είχε επίσης την τιμή να είναι ο μεγάλος αδερφός του Mike Costin, συνιδρυτή της Cosworth, τα λόγια είναι περιττά...

Read 15300 times

    autowebtv  rocketweb logo lizard 250    

Newsletter Sign Up

KART POSTER

Δεν υπάρχουν εικόνες