Τρίτη, 25 Απριλίου 2017 13:00

John Love: ο ''κύριος Kyalami'' που έφερε τον πρώτο χορηγό στη Formula 1

Written by

Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του '70, το φαινόμενο της one-off συμμετοχής τοπικών οδηγών στον αγώνα της πατρίδας τους ήταν συχνό – δεν κόστιζε ιδιαίτερα η ενοικίαση ή αγορά ενός παλαιότερου μονοθεσίου από την Cooper, τη March, τη Lotus, τη Brabham ή την Tyrrell.

 

Οι προαναφερόμενες ομάδες διέθεταν πελατολόγιο – κι ένας από τους πλέον συνεπείς πελάτες ήταν ο John Love για τον αγώνα της Νοτίου Αφρικής.

John Love

Ο Love γεννήθηκε στην πόλη Bulawayo της Ροδεσίας (σημερινή Ζιμπάμπουε) το 1924 και ξεκίνησε την ενασχόλησή του με τους αγώνες από τους 2 τροχούς με το πέρας του Β'Παγκοσμίου Πολέμου.
Σύντομα όμως πέρασε στους 4, συμμετέχοντας σε τοπικούς αγώνες με μια Cooper F3 έχοντας αξιοσημείωτη επιτυχία – τότε έλαβε την απόφαση να δοκιμάσει την τύχη του εκτός συνόρων, με πρώτο σταθμό τη Νότια Αφρική, χώρα με την οποία έμελλε να συνδεθεί άρρηκτα.

Love Rodesia

Η χώρα των μπαφάνα-μπαφάνα διοργάνωνε το 1960 για πρώτη φορά μεταπολεμικά (το τελευταίο GP Νοτίου Αφρικής ήταν αυτό του 1939) αγώνα στο East London.
Αν και δεν προσμετρούσε επίσημα στο πρωτάθλημα, προσέλκυσε τους πρωταγωνιστές της Formula 1 – νικητής στέφθηκε ο Stirling Moss, ο Love όμως κατάφερε με την άκρως ανταγωνιστική 7η θέση να προκαλέσει το ενδιαφέρον του Eric Broadley, ιδιοκτήτη της Lola.
Μετέβη λοιπόν στην Αγγλία προκειμένου να τρέξει στη Formula Junior, μία από τις πλέον σημαντικές υποστηρικτικές κατηγορίες.
Οι εμφανίσεις του δε μπορούσαν να διαφύγουν της προσοχής ενός από τους καλύτερους ''κυνηγούς ταλέντων'' της εποχής, ο οποίος και του προσέφερε θέση στην ομάδα του – το όνομα αυτού, Ken Tyrrell.
Πρωταγωνίστησε στο θεσμό, στον αγώνα όμως που διεξήχθη στο Albi της Καλαβρίας το 1962 είχε ένα σφοδρό ατύχημα που προκάλεσε μεγάλη ζημιά στον αριστερό του ώμο.
Η καριέρα του δεν έλαβε ευτυχώς πρόωρο τέλος, οριοθετήθηκε όμως σε μεγάλο βαθμό: όταν είδε τον Νοτιοαφρικανό Tony Maggs, έναν από τους σημαντικότερους αντιπάλους του στη Formula Junior να τερματίζει στην 3η θέση του πρωταθληματικού πλέον Grand Prix στο East London ενώ ο ίδιος ήταν 8ος και 4 γύρους πίσω από το νικητή Graham Hill, αποφάσισε να γυρίσει πίσω στην πατρίδα του.
Δεν ήταν πλέον σε θέση να ακολουθήσει το ''ευρωπαϊκό όνειρο''.


Love Tyrrell

Η επιστροφή στη βάση του συνοδεύτηκε και από την απόφασή του να συμμετάσχει στο Νοτιοαφρικανικό Πρωτάθλημα Formula 1, έναν θεσμό που διεξαγόταν με παλαιότερα μονοθέσια στις πίστες ανά τη νοτιοαφρικανική επικράτεια.
Ο εν λόγω θεσμός περιελάμβανε κι έναν αγώνα εκτός συνόρων, που ελάμβανε τόπο στην πατρίδα του Love, τη Ροδεσία.
Η καριέρα του εδώ ξεκίνησε με προβλήματα, ενώ το καθιερωμένο του ραντεβού με το East London ήταν πάνω κάτω στα ίδια και το 1963 – 9η θέση.
Το 1964 όμως ήταν η απαρχή μιας εξαετούς συνεχόμενης κατάκτησης πρωταθλημάτων (1964-1969), ενώ επιπλέον αντικατέστησε τον Phil Hill στην Cooper για το Ιταλικό GP.
Αντιμετώπισε όμως μηχανικά προβλήματα και δεν προκρίθηκε στον αγώνα.

Love Kyalami 1967

Το GP Νοτίου Αφρικής μετέβη από το East London στο Kyalami το 1967 και ο Love έδωσε για άλλη μια φορά το παρόν.
Σε αντίθεση όμως με τις προηγούμενες συμμετοχές, αυτή δεν επρόκειτο να περάσει απαρατήρητη...με μια σπουδαία εμφάνιση, έλαβε το προβάδισμα 20 γύρους πριν την καρώ σημαία κι όλα έδειχναν πως πήγαινε για μια μεγάλη νίκη.
Ο Climax που είχε στην πλάτη του όμως άρχισε να κάνει διαλείψεις και 7 γύρους πριν το τέλος, ο Love εισήλθε στα pits για ανεφοδιασμό.
Η καθυστέρηση στα pits ήταν τόση, ώστε να κληρονομήσει ο Pedro Rodriguez την πρωτοπορία και τη νίκη, με το Ροδεσιανό να τερματίζει τελικά 2ος.
Μετά τον αγώνα, οι μηχανικοί του διαπίστωσαν ότι οι διαλείψεις οφείλονταν στην ελαττωματική αντλία βενζίνης (την οποία είχαν αλλάξει πριν τον αγώνα) και όχι στην έλλειψη καυσίμου – με άλλα λόγια, το pit-stop ήταν αχρείαστο.
Και πάλι όμως επρόκειτο για μια απρόσμενη και μοναδική επιτυχία.

John Love 2

Το 1968 ο Love έγραψε το όνομά του στην ιστορία της Formula 1 και για έναν ακόμα λόγο: ήταν ο πρώτος που έτρεξε με χορηγό στο μονοθέσιό του, στο GP Νοτίου Αφρικής, που διεξήχθη την Πρωτοχρονιά.
Λανθασμένα αναφέρεται ο Colin Chapman ως ο ''πρώτος διδάξας'' – οι Lotus παρουσιάστηκαν στα χρώματα της Gold Leaf λίγες ημέρες μετά τον αγώνα στο Kyalami, στα πλαίσια του Tasman Series, ενώ στο επόμενο GP, αυτό της Ισπανίας, εμφανίστηκαν για πρώτη φορά σε επίπεδο F1 χωρίς το χαρακτηριστικό πράσινο-κίτρινο livery.
Ήταν μια άλλη καπνοβιομηχανία, η Gunston, αυτή που έβαψε για πρώτη φορά στα χρώματά της τη Brabham BT20 που οδηγούσε ο Love στο Kyalami, εγκαινιάζοντας μια πολύχρονη συνεργασία.

Love Kyalami 1969

Ο Love συμμετείχε χωρίς να επαναλάβει τις δόξες του 1967 μέχρι και το 1972 στο GP Νοτίου Αφρικής, αποτελώντας σταθερή αξία κάθε χρόνο.
Το 1971 είχε ένα σφοδρό ατύχημα στο 25ο Anniversary Trophy (αγώνας στο Kyalami στα πλαίσια του νοτιοαφρικανικού πρωταθλήματος F1), ευτυχώς χωρίς συνέπειες.

Love Kyalami NC 1971

Στα τέλη του 1975 αποσύρθηκε οριστικά από τους αγώνες σε ηλικία 51 ετών, ασχολούμενος έκτοτε με το εμπόριο αυτοκινήτων (ήταν αντιπρόσωπος της Jaguar στη Ροδεσία) και συστήνοντας τη δική του αγωνιστική ομάδα.
''Έφυγε'' από τη ζωή το 2005 σε ηλικία 80 ετών – και παρότι δεν ήταν Νοτιοαφρικανός, θεωρείται μετά τον Jody Scheckter ο καλύτερος ''δικός τους'' εκπρόσωπος στο μηχανοκίνητο αθλητισμό.

Read 11968 times

    autowebtv  rocketweb logo lizard 250    

Newsletter Sign Up

Email address:


KART POSTER

Δεν υπάρχουν εικόνες