Κυριακή, 03 Δεκεμβρίου 2017 18:05

Archie Scott Brown (13/5/1927-19/5/1958): γεννημένος αγωνιστής

Written by

Είναι ένας οδηγός φαινόμενο, η ικανότητά του να ελέγχει το αυτοκίνητο είναι απλά εξωπραγματική. 

Τάδε έφη ο ''μαέστρος'' Juan Manuel Fangio για τον Archie Scott Brown, έναν οδηγό που υπερκέρασε κάθε σωματικό εμπόδιο, προκειμένου να εκπληρώσει το όνειρό του.

 

Ο William Archibald ''Archie'' Scott Brown γεννήθηκε στις 13 Μαϊου του 1927 στο Peasley της Σκωτίας, με τον πυρετό των αγώνων να ρέει στο αίμα του: ο πατέρας του Bill ήταν εργοστασιακός οδηγός της Alvis, ενώ και η μητέρα του Jeay είχε τρέξει 2 φορές στο Brooklands.

Η προσβολής της από ''γερμανική ιλαρά'' κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της όμως ήταν η αιτία που ο υιός Archie γεννήθηκε χωρίς «καλάμια» στα πόδια του, τα οποία επιπλέον ήταν συστραμμένα προς τα έξω, ενώ η παλάμη του δεξιού του χεριού απλά έλειπε.

Καρφωμένος στο νοσοκομειακό κρεβάτι, λάτρεψε τους αγώνες (γονίδια γαρ...) και την ταχύτητα από τα περιοδικά και έβαλε σκοπό της ζωής του να γίνει οδηγός αγώνων.

Scott Brown 2


Όλοι γέλασαν συγκαταβατικά όταν εκδήλωσε τη επιθυμία του, όμως στο παραμορφωμένο του κορμί βασίλευε μια ρωμαλέα καρδιά.

Παρά το ότι έμεινε απίστευτα κοντός (μόλις 1,50) άντεξε στωικά τις 22 εγχειρήσεις που πραγματοποίησε ο ορθοπεδικός χειρουργός Naughton Dunn μέσα σε 2 χρόνια  για να σταθεί στα πόδια του (το στάδιο των εγχειρήσεων ακολούθησε 1 χρόνος με τα πόδια στο γύψο) και με χαλύβδινη αποφασιστικότητα νύχτα και ημέρα βελτίωνε την φυσική του κατάσταση.

Στα 11 χρόνια του οδήγησε για πρώτη φορά την… χορτοκοπτική μηχανή του πατέρα του κι αμέσως φάνηκε η μοναδική του αίσθηση στην πλαγιολίσθηση

Η γνωριμία του με τον Brian Lister ήταν καθοριστική, καθώς του άνοιξε το μονοπάτι για μια αγωνιστική πορεία.

Scott Brown 3


Το 1954 με μια Lister-MG κέρδισε την pole στην κλάση του στο Oulton Park.

Εκεί όμως γεύτηκε και την πρώτη απογοήτευση όταν ένας αγωνιζόμενος έκανε ένσταση και του απαγορεύτηκε να συμμετάσχει στο RAC, ενώ του αφαιρέθηκε η αγωνιστική άδεια για 2 μήνες.

Το 1955 όμως επανήλθε και νίκησε στον ίδιο αγώνα και όλοι παραδέχθηκαν ότι άξιζε και με το παραπάνω τον άτυπο τίτλο ''Master of the Drift''.

Όταν του επεσήμαναν ότι η Lister (πρώτα Maserati μετά Jaguar) είχε φοβερή αδυναμία στα φρένα, η απάντησή του απέδειξε το ατρόμητο του χαρακτήρα του.

Αν είναι έτσι, μπορώ και χωρίς αυτά...

Scott Brown 4

Το ταλέντο του δε θα μπορούσε να μείνει απαρατήρητο από τα αφεντικά των ομάδων της Formula 1.

Έτσι λοιπόν, έκανε ντεμπούτο στο sport το 1956 με την Connaught στο μη πρωταθληματικό αγώνα του Aintree, όπου και κατέκτησε την pole position (μπροστά από τον Sir Stirling Moss, τον Sir Jack Brabham, τον Mike Hawthorn και τον Tony Brooks, μεταξύ άλλων).

Στον αγώνα εγκατέλειψε, στο 2ο του όμως μη πρωταθληματικό αγώνα στο Silverstone με μια σπουδαία εμφάνιση τερμάτισε 2ος.

Scott Brown 5


Στον πρώτο και τελευταίο όπως έμελλε να αποδειχθεί πρωταθληματικό αγώνα που συμμετείχε (το GP Βρετανίας το 1956), ξεκίνησε 10ος αλλά στον αγώνα του έφυγε ένας τροχός και εγκατέλειψε.

Στην Monza πήρε προσωρινά την pole πριν μια ακόμη ένσταση για την συμμετοχή του καταλήξει να του απαγορεύσουν να αγωνισθεί επειδή δεν διέθετε αγωνιστική άδεια λόγω της αναπηρίας του!

Απογοητευμένος απέρριψε μια νέα πρόταση από την BRM (όπου τον πρότεινε ο Mike Hawthorn) και το 1957 οδήγησε (εκτός F1 πια, στα sports cars) την 300 ίππων Lister Jaguar σε 12 νίκες επί 14 συμμετοχών.

Με τον team mate του, τον ταλαντούχο Αμερικανό Masten Gregory, είχαν αδελφικές σχέσεις, μόνο όμως…. εκτός πίστας.

Οι επιτυχίες του το 1958 ενθάρρυναν την ομάδα του να δηλώσει συμμετοχή στο Le Mans αλλά προηγείτο ο αγώνας στο Spa.

Στις 8 Μαΐου 1958, ο Archie ήταν αποφασισμένος όσο ποτέ να πετύχει την 72η νίκη του (44 από αυτές ήταν με Lister) στην σύντομη καριέρα του (επειδή είχε χάσει τον προηγούμενο αγώνα από τον Masten και δεν μπορούσε να το ''χωνέψει'' με τίποτα).

Ο αγώνας διεξήχθη σε μικτές συνθήκες και η πρωτοπορία εναλλασσόταν ανάμεσα στους δύο μονομάχους που πάλευαν λυσσωδώς πλάι-πλάι με διαφορά λιγότερη από έναν τροχό.

Στον 6ο γύρο και ενώ προηγείτο… εκατοστά ο Archie, σε ένα από τα περίφημα και ατέλειωτα drift του, ο δεξιός του τροχός πάτησε σε λιμνάζοντα νερά με αποτέλεσμα να ανοίξει την τροχιά του και να ''κουρέψει'' ένα κολωνάκι με πινακίδα δρόμου, του οποίου όμως το κάτω μέρος με την σειρά του χτύπησε και έσπασε τον άξονα μετάδοσης κίνησης, αφήνοντας ακυβέρνητο το όχημα που εκτράπηκε και εξερράγη παγιδεύοντας τον οδηγό του.

H ειρωνεία είναι πως πριν τον αγώνα, ο τοπικός ήρωας Paul Frere είχε επισημάνει την επικινδυνότητα της συγκεκριμένης πινακίδας και προτείνει την απομάκρυνσή της, οι αγωνοδίκες όμως αγνόησαν την παρατήρησή του.

Δύο γενναίοι χωροφύλακες τον τράβηξαν έξω από το όχημα, αλλά είχε καεί πολύ άσχημα με αποτέλεσμα να καταλήξει το επόμενο απόγευμα.

Πρέπει να ήμουν υπερβολικά γρήγορος... , πρόλαβε να ψελλίσει στον πατέρα του, λίγο μετά το ατύχημα.

Πέθανε όπως ακριβώς έζησε - πέρα και πάνω από κάθε όριο, μια εβδομάδα αφότου συμπλήρωσε τα 31 του χρόνια.

Στην πίστα του Snetterton, μια επιγραφή θυμίζει μέχρι και σήμερα τη σπουδαιότητα ενός οδηγού, που αψηφώντας τα σωματικά προβλήματα, κατόρθωσε να γράψει ιστορία.

Αντιπροσώπευε ό,τι ήταν καλύτερο στο sport - μια ρήση που ισχύει στο ακέραιο.

Scott Brown Snetterton

 

Read 18854 times

    autowebtv  rocketweb logo lizard 250    

Newsletter Sign Up

KART POSTER

Δεν υπάρχουν εικόνες