Σάββατο, 01 Ιουλίου 2017 09:00

Μάχες από τα '70s: Kyalami 1978-Dijon 1979

Written by

Οι μάχες ''τροχό με τροχό'' μεταξύ οδηγών αποτελούν ίσως το πλέον ελκυστικό γνώρισμα των αγώνων της Formula 1.


1η ημερομηνία δημοσίευσης 10/08/12

Προς τέρψιν των φίλων του sport, το χρονοντούλαπο της ιστορίας του είναι γεμάτο από εξαιρετικές μονομαχίες μεταξύ οδηγών, από το 1950 έως και σήμερα.
Η δεκαετία του 1970 δε θα μπορούσε βέβαια να αποτελέσει εξαίρεση στον κανόνα, καθώς μας χάρισε μερικές από τις ωραιότερες μονομαχίες όλων των εποχών.
Τα χαρακτηριστικά παραδείγματα που ακολουθούν αποδεικνύουν του λόγου το αληθές.

1979 Dijon podium

 

Το 1979, το GP της Γαλλίας διεξήχθη στο αυτοκινητοδρόμιο Dijon-Prenois.
Ο αγώνας εξελίχθηκε σε ένα θρίαμβο για τους εθνικούς συντελεστές, καθώς ο Γάλλος Jean-Pierre Jabouille κέρδισε στο τιμόνι της γαλλικής Renault RS10, χρησιμοποιώντας γαλλικά ελαστικά (Michelin) και καύσιμα (Elf).
Ήταν η παρθενική νίκη για τον ίδιο τον Jabouille, τη Renault καθώς και για τους turbo κινητήρες, τεχνογνωσία που εισήγαγε στην Formula 1 η γαλλική φίρμα το 1977.

 

1979 Dijon finish line

 

Ωστόσο, ο αγώνας έμεινε στην ιστορία κυρίως για τη λεγόμενη ''μάχη της Dijon''.
O έτερος οδηγός της Renault, Rene Arnoux και ο οδηγός της Ferrari, Gilles Villeneuve, έδωσαν μία εξαιρετική μάχη ''τροχό με τροχό'' στους τελευταίους γύρους του αγώνα, στο κυνήγι της 2ης θέσης, με τελικό νικητή τον Γαλλοκαναδό.
Αλληλοπροσπεράσματα ''στην κόψη του ξυραφιού'', με τους 2 οδηγούς να μάχονται ''καθαρά'', προσφέροντας στην ιστορία της Formula 1 μία από τις πλέον μαγικές στιγμές της:


 

Εφάμιλλης αξίας, αλλά μικρότερης αναγνωρισιμότητας μάχη δόθηκε και στον τελευταίο γύρο του Νοτιουαφρικανικού GP ένα χρόνο νωρίτερα, το 1978.
Πρωταγωνιστές της μάχης στο Kyalami ο Γάλλος Patrick Depailler, στα πηδάλια της Tyrrell 008, και ο Σουηδός Ronnie Peterson, στα πηδάλια της Lotus 78.
Σε αυτήν την περίπτωση, η μονομαχία αφορούσε την πρώτη θέση, την οποία τελικά ''έκλεψε'' ο Σουηδός από τον πρώην team-mate του (έτρεχαν μαζί στην Tyrrell την προηγούμενη χρονιά), λίγες στροφές πριν την καρώ σημαία:

 


Dijon 1979 και Villeneuve εναντίον Arnoux ή Kyalami 1978 και Peterson εναντίον Depailler;
Η επιλογή, δική σας...

Read 11923 times

    autowebtv  rocketweb logo lizard 250    

Newsletter Sign Up

Email address:


KART POSTER

Δεν υπάρχουν εικόνες