Παρασκευή, 16 Μαρτίου 2018 09:00

Γερμανία 1977: H παράνομη εκκίνηση του Hans Heyer

Written by

Το 1977 το Hockenheimring φιλοξένησε το GP Γερμανίας, παίρνοντας τη θέση του Nurburgring, που είχε χαρακτηριστεί ως επικίνδυνο.


1η ημερομηνία δημοσίευσης: 29/03/13

Το ατύχημα του Niki Lauda στην ''πράσινη κόλαση της Nordschleife'' το 1976 επρόκειτο να είναι η ''χαριστική βολή'' για την πίστα, που δε χρησιμοποιήθηκε ποτέ εκ νέου στη μεγάλη χάραξή της.

Στον αγώνα του Hockenheim έκανε ντεμπούτο στο sport ο Γερμανός Hans Heyer, γνωστός για τη συμμετοχή του στα πρωταθλήματα αυτοκινήτων τουρισμού και για το καπέλο-σήμα κατατεθέν της περιοχής του Τιρόλο που φορούσε (και φοράει ακόμα και σήμερα).
Στην πρώτη (και τελευταία του όπως έμελλε να αποδειχθεί) συμμετοχή στη Formula 1 φρόντισε να αφήσει το στίγμα του, προσφέροντας μια ξεχωριστή στιγμή στην ιστορία του sport.

Hans Heyer 3

Οδηγώντας για λογαριασμό της γερμανικής ATS, ο Heyer κατετάγη 27ος στις κατατακτήριες δοκιμές, με χρόνο 1.57.58.
Εκείνη τη χρονιά στον αγώνα του Hockenheim προκρίνονταν οι 24 πρώτοι, ενώ οι υπόλοιποι οδηγοί έμπαιναν κατά σειρά χρόνου στη λίστα των αναπληρωματικών.
Ο αναπληρωματικός οδηγός είχε δικαίωμα συμμετοχής στον αγώνα στην περίπτωση που κάποιος από τους 24 προκριθέντες βρισκόταν σε αδυναμία να τρέξει.
Η σειρά κατάταξης είχε σημασία, διότι ο ταχύτερος μη προκριθείς θα αναπλήρωνε τον οδηγό που δεν θα συμμετείχε στον αγώνα.
Στο συγκεκριμένο αγώνα, ο Patrick Neve ήταν ο 1ος αναπληρωματικός, ως 25ος στις κατατακτήριες δοκιμές, ενώ ο Heyer ήταν αντίστοιχα 3ος, ως 27ος.
Τουτέστην, η μόνη περίπτωση συμμετοχής του Heyer στον αγώνα ήταν να μην τρέξουν τουλάχιστον 3 από τους 24 προκριθέντες.

Hans Heyer 2

Ο Γερμανός βέβαια είχε άλλη άποψη.
Εντός έδρας αγώνας ήταν, κάποιο τρόπο θα έβρισκε να τρέξει!
Η σύγχυση στην εκκίνηση μετά το ατύχημα μεταξύ του Clay Regazzoni και του Alan Jones έδωσε την ευκαιρία στον Heyer να μείνει στην ιστορία.

Οι μηχανικοί της ATS έβαλαν μπροστά τον κινητήρα του μονοθεσίου του και ο Heyer βρέθηκε στην πίστα, παράνομα φυσικά, καθώς δεν είχε δικαίωμα συμμετοχής.
Κι έμεινε στην πίστα για 9 γύρους, μέχρι να μείνει από κιβώτιο, ενώ λίγο μετά την εγκατάλειψη, του υπεδείχθη η μαύρη σημαία από τους αγωνοδίκες.
Το ερώτημα βέβαια είναι για ποιο λόγο άργησαν οι αγωνοδίκες να προβούν σε αυτή την ενέργεια.
Άλλοι εικάζουν ότι αυτό έγινε επειδή ο Heyer γνώριζε τους αγωνοδίκες και άλλοι ότι δεν τον πρόσεξαν, μέσα στην ''αναμπουμπούλα'' των πρώτων γύρων.

Όπως και να έχει πάντως, ο Heyer πρόσφερε στην ιστορία της Formula 1 μία μοναδική στιγμή.
Αν και τυπικά, η συμμετοχή του δεν καταγράφεται στα επίσημα στατιστικά του sport, καθώς δεν είχε προκριθεί στον αγώνα!

Read 29556 times

    autowebtv  rocketweb logo lizard 250    

Newsletter Sign Up

KART POSTER

Δεν υπάρχουν εικόνες