Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου 2018 09:00

Alfa Romeo 177: Μία άκρως Iταλική Alfa F1

Written by

Αρχικά γραμμένο από τον Roberto Motta και δημοσιευμένο στο velocetoday.com , αναπαραγωγή κατόπιν αδείας
Τροποποίηση κειμένου από: Άγγελος Φωτσεινός, μετάφραση από: Βαγγέλης Κελεμένης

Παρόλο που πολλοί δεν την έχουν καν ακούσει, η Alfa Romeo 177 είναι ένα από τα πιο σημαντικά μονοθέσια στη μακρά ιστορία της Alfa Romeo στους αγώνες.

Η 177 έλαβε μέρος μόνο σε τέσσερις αγώνες χωρίς να πετύχει νίκη ή κάποιο σημαντικό αποτέλεσμα, ωστόσο σηματοδότησε την επιστροφή της Alfa Romeo στα Grand Prix με ένα άκρως ιταλικό πρόγραμμα που περιλάμβανε το αυτοκίνητο, το σασί, τον κινητήρα και φυσικά, τον οδηγό.

Η Alfa Romeo αποσύρθηκε από τα Grand Prix το 1951, αφού κέρδισε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα με τον Nino Farina το 1950 και με τον Juan Manuel Fangio το 1951 να οδηγούν την Tipo 158/9 Alfetta.

Κατά τη δεκαετία του 1960, διάφορες μικρές ομάδες χρησιμοποίησαν κινητήρες της Alfa Romeo, ενώ τη διετία 1970-1971 η εταιρία επέστρεψε επίσημα στις πίστες, αλλά μόνο ως πάροχος κινητήρων στη McLaren και τη March.

Brabham Alfa Romeo

Το 1976 η Alfa Romeo συμφώνησε να παράσχει κινητήρες στη Brabham μέχρι τα τέλη του 1979.

Εντούτοις, ο πειρασμός για την επιστροφή στη Formula 1 με ένα μονοθέσιο, κατασκευασμένο αποκλειστικά από την ιταλική φίρμα ήταν πολύ ισχυρός για τη διοίκηση στο Μιλάνο.

Έτσι το 1977 ο γενικός διευθυντής Ettore Massacesi έδωσε εντολή στην Autodelta να κατασκευάσει ένα νέο μονοθέσιο προδιαγραφών F1.

Η Autodelta ήταν το αγωνιστικό τμήμα της Alfa Romeo και το νέο της ''στρατηγείο'' βρισκόταν στο Settimo Milanese, μια μικρή πόλη κοντά στο Μιλάνο.

Ως τεχνικός διευθυντής για την ανάπτυξη του νέου προγράμματος αγώνων της Alfa Romeo επιλέχθηκε ο Carlo Chiti.

Alfa 177 Test

Το νέο μονοθέσιο τροφοδοτήθηκε από τον δωδεκακύλινδρο Alfa Romeo V12 που ήταν σχεδιασμένος από τον Chiti και χρησιμοποιήθηκε από την Brabham το 1976.

Ο εν λόγω κινητήρας, γνωστός και ως Type 115-12, στην τελευταία του έκδοση ήταν σε θέση να παράγει 520 ίππους στις 12000 στροφές.

Για το σασί χρησιμοποιήθηκε ένα κάλυμα από αλουμίνιο με τον κινητήρα τοποθετημένο σε ημι-τεντωμένη διαμόρφωση.

Η εμπρόσθια ανάρτηση που αποτελούνταν από ραβδώσεις άνισου μήκους και έναν βραχίονα ισορροπίας συνδεδεμένο με κάθετες ομάδες αμορτισέρ, συνδυάστηκε με προοδευτικά ελατήρια στο εσωτερικό του μονοθεσίου.

Η πίσω ανάρτηση αποτελούνταν επίσης από τις άνω και κάτω ράβδους, με μια διάταξη παρόμοια με το μπροστινό μέρος.

Ρυθμιζόμενες ράβδοι προστασίας (anti-roll bars) χρησιμοποιήθηκαν εμπρός και πίσω.

Το μονοθέσιο χρησιμοποιούσε επίσης τέσσερα αεριζόμενα δισκόφρενα, με δαγκάνες διπλού εμβόλου της Lockheed και τακάκια της Ferodo.

Οι εμπρόσθιοι δίσκοι τοποθετήθηκαν στους τροχούς, ενώ οι πίσω τοποθετήθηκαν στο εσωτερικό, δίπλα στο διαφορικό.

Το βάρος ήταν μόλις στα 600 κιλά, το σασί είχε μεταξόνιο 2740 χιλιοστών, εμπρόσθιο πλάτος 1660 χιλιοστών και οπίσθιο πλάτος 1610 χιλιοστών.

Δύο δεξαμενές καυσίμων, χωρητικότητας 200 λίτρων, τοποθετήθηκαν σε πλευρική θέση.

Alfa 177 Test 2

Όταν σχεδιάστηκε, η 177 ήταν αναμφισβήτητα ένα προηγμένο μονοθέσιο.

Δυστυχώς το μοναδικό αμάξωμα που κατασκευάστηκε (177-001), δεν ήταν έτοιμο μέχρι τον Μάιο του 1978 και για αρκετούς λόγους δεν κατάφερε να κάνει το ντεμπούτο του μέχρι το πρωτάθλημα του 1979.

Την ίδια εποχή, ο Colin Chapman σχεδίασε αρχικά τη Lotus 78 και στη συνέχεια την 79, μονοθέσια που καθιέρωσαν την τεχνολογία του ground effect.

Αυτό άλλαξε τελείως τη μηχανική των μονοθεσίων της Formula 1 και η Alfa Romeo 177 ουσιαστικά ξεπεράστηκε πριν προλάβει να κάνει το ντεμπούτο της, εξηγώντας έτσι γιατί δεν είχε σημαντική επίδραση.

Παρά το προαναφερόμενο γεγονός, το πρώτο ολοκαίνουργιο μονοθέσιο της Alfa από το 1938 θα εξασφάλιζε την επιστροφή της σε αγώνες Grand Prix.

Η εξέλιξη συνεχίστηκε και sτις 30 Μαΐου 1978, η 177 πάτησε πίστα στο Balocco, την πίστα δοκιμών της Alfa Romeo, με τον Vittorio Brambilla στο τιμόνι.

Σε αυτή την πρώτη δοκιμή, το μονοθέσιο δεν ήταν βαμμένο και χρησιμοποίησε ελαστικά της Pirelli.

Lauda Alfa 177

Τον Αύγουστο του ίδιου έτους τα Pirelli αντικαταστάθηκαν από τα Goodyear σε δοκιμές στο Paul Ricard με τους Vittorio Brambilla και Niki Lauda.

Η Autodelta ήλπιζε ότι το μονοθέσιο θα μπορούσε να κάνει ντεμπούτο στη Monza στις 10 Σεπτεμβρίου, διαπίστωσε όμως ότι τα αποτελέσματα στις δοκιμές ήταν αρνητικά και έτσι το ντεμπούτο αναβλήθηκε.

Στον αγώνα της Monza, ο Brambilla οδηγούσε για την Surtees.

Κατά τη διάρκεια του αγώνα, η TS20 του Ιταλού ήταν ένα από τα πολλά μονοθέσια που αναμείχθηκαν στο ατύχημα της εκκίνησης, που στοίχισε τη ζωή στο Ronnie Peterson και απέφερε πολύ σοβαρό τραυματισμό για το ''γορίλα της Monza'' – ο δοκιμαστής της Alfa δε θα μπορούσε να αγωνιστεί για σχεδόν ένα χρόνο.

Έτσι, κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου, η εξέλιξη της 177 συνεχίστηκε αρχικά με τον Giorgio Francia και αργότερα με τον νεαρό Bruno Giacomelli, 2 οδηγών χωρίς εμπειρία στην Formula 1.

Giacomelli Belgium 1979

Τελικά, το μονοθέσιο έκανε ντεμπούτο στο GP του Βελγίου στο Zolder στις 13 Μαΐου 1979.

Ο Giacomelli με χρόνο 1.23.15 κατετάγη 14ος στις κατατακτήριες δοκιμές.

Δυστυχώς, κατά τη διάρκεια του 21ου γύρου του αγώνα, η Shadow DN9/B του Elio de Angelis έφτασε πολύ γρήγορα στη στροφή και συνετρίβη στο πίσω μέρος της 177 του Giacomelli με συνέπεια την εγκατάλειψη.

Περίπου έξι εβδομάδες αργότερα, την 1η Ιουλίου 1979, η ομάδα συμμετείχε στο 2ο της αγώνα για εκείνη τη χρονιά, στο GP Γαλλίας.

Προβλήματα με τον κινητήρα κατά τη διάρκεια των κατατακτήριων δοκιμών περιόρισαν τον Giacomelli στην 17η θέση.

Μετά από έναν απογοητευτικό αγώνα, ο Ιταλός τερμάτισε στην ίδια θέση από την οποία είχε εκκινήσει.

Giacomelli Dijon 1979

Λίγο καιρό αργότερα ο Brambilla επέστρεψε στο τιμόνι σε ιδιωτικές δοκιμές στην πίστα του Hockenheim με ενθαρρυντικά αποτελέσματα.

Ωστόσο, η ομάδα δεν ήταν παρούσα στις επίσημες δοκιμές.

Στις 9 Σεπτεμβρίου 1979, η ομάδα συμμετείχε στον εντός έδρας αγώνα στη Monza με 2 μονοθέσια, με τον Brambilla στα 42 του να κάνει μια νέα αρχή στην καριέρα του στην ίδια πίστα, όπου, πριν από ένα χρόνο είχε τραυματιστεί σοβαρά.

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, οι Ιταλοί οπαδοί επεφύλαξαν στην Alfa Romeo και τους δύο συμπατριώτες τους οδηγούς μια αξέχαστη υποδοχή.

Ο Βrambilla συμμετείχε με την 177, ήταν 22ος στις κατατακτήριες δοκιμές και τερμάτισε στη 12η θέση.
Για τον Giacomelli η Autodelta είχε φέρει τη νέα 179, με την οποία ο Ιταλός εκκίνησε από την 18η θέση αλλά εγκατέλειψε στον αγώνα.

Brambilla Italy 1979 2

Μια εβδομάδα αργότερα, η 177 έτρεξε τον τελευταίο της αγώνα στην Imola σε ένα μη πρωταθληματικό Grand Prix, αφιερωμένο στη μνήμη του Dino Ferrari.

Κατά τη διάρκεια των κατατακτήριων δοκιμών, τόσο ο Giacomelli όσο και ο Brambilla έκαναν γύρους με την 177, αλλά στον αγώνα οδήγησε το μονοθέσιο ο δεύτερος και ο Giacomelli έτρεξε με την 179.

Στο κύκνειο άσμα της 177, ο Brambilla ξεκίνησε από την 6η θέση και τερμάτισε στην 9η, έναν γύρο πίσω από τον νικητή.

Το πρώτο μονοθέσιο στην επιστροφή της Alfa ως Κατασκευαστή στη Formula 1 δεν ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένο, εντούτοις έθεσε τις βάσεις για ένα εγχείρημα που δυστυχώς δεν εξελίχθηκε σωστά.

Read 6565 times

    autowebtv  rocketweb logo lizard 250    

Newsletter Sign Up

KART POSTER

Δεν υπάρχουν εικόνες