Δευτέρα, 03 Απριλίου 2017 10:00

McLaren-Lamborghini: Οι δοκιμές και η άδοξη κατάληξη

Written by

Μετά την αποχώρηση της Honda από την Formula 1 στο τέλος του 1992, η McLaren έμεινε “ορφανή” από κινητήρες.

Η καλύτερη επιλογή της ομάδας για το 1993 ήταν η συνεργασία με την Ford, η οποία θα παρείχε στην ομάδα πελατειακούς κινητήρες, καθώς τους εργοστασιακούς τους παρείχε στην ομάδα της Benetton.

Ήταν εμφανές όμως, πως οι κινητήρες αυτοί υπολειπόντουσαν σε ισχύ τόσο των κινητήρων της Renault, όσο και αυτών της Ford που προμήθευε στην Benetton.
Παρά το γεγονός αυτό, η McLaren κατάφερε να κερδίσει σε πέντε αγώνες δια χειρός Senna, έναντι ενός της Benetton με τον Schumacher.

Η Βρετανική ομάδα έπρεπε βέβαια να βρει λύση στο πρόβλημα, ενόψει του πρωταθλήματος του 1994.
Στα μέσα του καλοκαιριού του 1993, η McLaren συμφώνησε να δοκιμάσει τον V12 κινητήρα της Lamborghini, ξεκινώντας μάλιστα άμεσα την κατασκευή ενός σασί που θα χωρούσε το μεγαλύτερο σε διαστάσεις σε σχέση με τον V8 της Ford κινητήρα της ιταλικής μεν, ανήκουσας στην αμερικανική Chrysler δε, εταιρίας.

Στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Φρανκφούρτης το Σεπτέμβριο του 1993, ο Ron Dennis συμφώνησε διά χειραψίας με τον Bob Lutz, πρόεδρο της Chrysler, και τον Daniele Audetto, επικεφαλής του προγράμματος F1 της Lamborghini τη συνεργασία των 2 πλευρών το 1994, με τους κινητήρες μάλιστα να φέρουν το όνομα της Chrysler.

Λίγες ημέρες μετά τη συμφωνία στη Φρανκφούρτης, το σασί ήταν έτοιμο.
Την επομένη του αγώνα στην Πορτογαλία, ο Ayrton Senna δοκίμασε το μονοθέσιο με τον κινητήρα της Lamborghini, για τον οποίο είχε την εξής γνώμη:

Είναι πολύ καλός, χρειάζεται όμως περισσότερη δύναμη.
Είμαι σίγουρος ότι θα μπορούσε να γίνει πολύ καλός για την επόμενη χρονιά, θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να τον χρησιμοποιήσουμε στην Ιαπωνία και στην Αυστραλία.


Senna-MCLaren-Lambo-2

Ο Ron Dennis όμως δεν είχε την ίδια γνώμη με τον Senna...

Το μονοθέσιο με τον κινητήρα της Lamborghini, είχε την ευκαιρία να το δοκιμάσει αργότερα στο Silverstone και ο Mika Hakkinen, όντας 1,4 δευτερόλεπτα ταχύτερος απ' ότι με τον κινητήρα της Ford.

Hakkinen McLaren Lamborghini Silverstone 1993


Σε συνέντευξή του αρκετά χρόνια αργότερα στο F1 Racing, ο Φινλανδός δήλωσε τα εξής:

Θυμάμαι το τεστ πολύ καλά – ήταν μια εξαιρετική περίοδος.
Ο κινητήρας της Ford ήταν καλός, αλλά είχαμε υψηλές προσδοκίες από τον V12 της Lamborghini και είχαμε δίκαιο – όταν πατούσες το πόδι στο πάτωμα, πήγαινε.
Υπήρχαν σίγουρα μερικά προβλήματα, ήταν αρκετά μακρύς και δε βοηθούσε σ'αυτό το σασί.
Η κατανάλωση ήταν μεγαλύτερη, ήταν ελαφρώς υπέρβαρος και χρειαζόταν καλύτερη ψύξη, αλλά ήταν δυνατός κινητήρας.
Ήταν απίστευτο, η δύναμη συνέχιζε να έρχεται, πραγματικά πετούσαμε.
Στη Hangar Straight όμως πηγαίνοντας προς τη Stowe, εξερράγη, πραγματικά εξερράγη!
Ήταν τεράστια έκρηξη, μάλλον η μεγαλύτερη που αντιμετώπισα ποτέ.
Ήταν πραγματικά σοκαριστικό – κομμάτια απ'τον κινητήρα και πιστόνια πετούσαν γύρω μου, δεξιά, αριστερά, παντού.
Μπορούσα να τα δω να περνάνε δίπλα από το κράνος μου.
Ήταν τόσο μεγάλη η έκρηξη, που άνοιξε μια μεγάλη τρύπα στο πάτωμα.
Κι έτσι όμως, ήταν μία από τις πλέον ξεχωριστές στιγμές της καριέρας μου.
Και τι υπέροχος ήχος...


Mika Hakkinen - Mclaren-Lamborghini

Τελικά, η συνεργασία McLaren και Chrysler δεν έγινε ποτέ, καθώς η χειραψία δεν οδήγησε ποτέ σε υπογραφή.
Ο Ron Dennis αποφάσισε να προμηθευτεί κινητήρες από την Γαλλική Peugeot, που θα έμπαινε στην Formula 1 την επόμενη χρονιά.
Προτίμησε δηλαδή να εμπλακεί με μια εταιρία που δεν είχε καμία εμπειρία στην Formula 1, από μια εταιρία που και χρόνια ήταν στον χώρο και μέσα από τις δοκιμές που έκαναν, είχε δει την δύναμη και τις δυνατότητες του κινητήρα της, ενώ περαιτέρω υπήρχε και η υπόσχεση για την κατασκευή ενός ολοκαίνουριου, εργοστασιακής υποστήριξης, V12 για το 1994.

Η Chrysler από την μεριά της δήλωσε απογοητευμένη από την εξέλιξη, καθώς και οι δύο εταιρείες ξόδεψαν χρόνο και χρήμα για να δουλέψει το πακέτο του μονοθεσίου, με τον κινητήρα και τα ηλεκτρονικά της TAG.
Κατά τον Giorgio Ascanelli, μηχανικό αγώνα του Ayrton Senna:

Ήταν τρεις μήνες σκληρής δουλειάς στο μέσο της χρονιάς: νέο launch control, αναδιαμορφωμένο σασί, κιβώτιο, drive-by-wire γκάζι...πολλή δουλειά.
Μόνο μια ομάδα σαν τη McLaren θα μπορούσε να τα καταφέρει.
Και πετύχαμε εντέλι κάτι ξεχωριστό.
Ήταν ελαφρώς πιο μακρύ και βαρύ σε σχέση με το σασί με τον V8, αλλά πιο σταθερό και πιο φιλικό με τα ελαστικά.
Και επίσης πολύ πιο δυνατό.McLaren - Lamborghini Senna

Μετά από αυτό, η Chrysler απέσυρε την Lamborghini από την F1 στο τέλος της χρονιάς, με τον Bob Lutz, τον Daniele Audetto και τον Francois Castaing, αντιπρόεδρο του μηχανολογικού τομέα της Lamborghini, ιδιαίτερα δυσαρεστημένους από την τροπή των πραγμάτων.
Ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων της εταιρείας, Tom Kowaleski, δήλωσε τα εξής:

Είμαστε το λιγότερο απογοητευμένοι.
Δουλέψαμε πολύ σκληρά τους τελευταίους μήνες, συμπεριλαμβανομένης μιας πολύ έντονης περιόδου τελευταία φτιάχνοντας μια ομάδα για να συνεργαστεί με τη McLaren και την TAG.
Το μονοθέσιο ήταν πολύ γρήγορο και ο Ayrton Senna είπε κάποια πολύ ενθαρρυντικά πράγματα για αυτό.
Υπήρχε μια ισχυρή συμφωνία για να προχωρήσουμε στο μέλλον.
Η απόφαση ίσως να λέει κάτι για την F1.
Δεν είναι μυστικό ότι η φίρμα πρέπει να κοιτάξει τα κόστη και θέλαμε να εισάγουμε την αποδοτική μας προσέγγιση επ'αυτού.


McLaren - Lamborghini engine

Το πόσο λάθος ήταν αυτή η απόφαση της McLaren φάνηκε από νωρίς, με τους κινητήρες της Peugeot να μην ικανοποιούν ούτε στον τομέα της απόδοσης, αλλά ούτε και σε αυτόν της αξιοπιστίας.

Η συνεργασία McLaren-Peugeot κράτησε μόλις έναν χρόνο, με τους Βρετανούς να συνεργάζονται από την επόμενη χρονιά με την Mercedes, μια συνεργασία που κράτησε μέχρι και τα τέλη του 2014.

Τι θα είχε γίνει αν τελικά χρησιμοποιούσαν τους κινητήρες της Lamborghini, τι θα είχαν καταφέρει και πόσο διαφορετική εικόνα θα είχαμε ενδεχομένως μέχρι και σήμερα αν γινόταν αυτό, ποτέ δεν θα το μάθουμε.

 

Read 24813 times

    autowebtv  rocketweb logo lizard 250    

Newsletter Sign Up

Email address:


KART POSTER

Δεν υπάρχουν εικόνες